fredag 8. februar 2013

Barnehagen

Tiden flyr, og jeg kom plutselig på at jeg har lovt et innlegg om barnehagen, så her kommer det :)

Jeg er nå ferdig med de to første ukene i praksisbarnehagen. Barnehagen vi har praksis i er en privat barnehage, og avdelingen vi er på er en engelsk avdeling. Det er slovakiske barn som går der, men læreren snakker hovedsaklig engelsk med barna og det er meningen at barna skal lære mest mulig engelsk. En del av barna forstår en del, noen snakker litt og andre forstår ingenting. Det er mange inntrykk og mye nytt, men en del likhetstrekk med norsk barnehage også. Den største forskjellen er vel kanskje at alle barna, helt opp til 6/7 år, sover i 2,5t hver dag!

En typisk dag i barnehagen foregår sånn:
Barnehagen åpner kl. 6.00, men på vår avdeling er det sjelden noen barn før kl. 8.00. Før frokosten holder barna på med hobbyaktiviteter, og kl. 9.00 er det frokost. Da er det påsmurte brødskiver, frukt og varm te (de drikker mye te her nede!). Etter frokosten er det enten aktiviteter i gymsalen, samling eller utetid (vi er ute en liten tur hver dag, de dagene det er aktiviteter etter frokost går vi ut etter aktiviteten). Etter litt frilek ute går vi inn igjen for å spise lunsj. Mens barna venter på at maten skal komme ser de på film. Lunsjen består av suppe, også en varmrett, og drikke; varm te. Det er utrolig mye god mat i barnehagen, og de har et stort kjøkken med eget kjøkkenpersonale som lager mat hver dag. Når barna er ferdig med å spise, i tolv-tiden, pusser de tenner og skifter til pysj for da er det hviletid. Hver avdeling har sitt eget soverom der barna sover fra kl. 12.00 til kl. 14.30. Når barna står opp får de servert "afternoon snack". Det består av alt fra noe kake-liknende, yoghurt, fruktpuré eller frukt. Og drikke; varm te! Noen ganger blir det servert varm melk til måltidene, men det er som regel te. Etter ettermiddags maten leker barna fritt til de blir hentet av foreldrene. Noen av barna har fritidsaktiviteter i denne tiden. Dette er aktiviteter foreldrene betaler ekstra for, og som det kommer eksterne lærere og underviser i. Noen av disse aktivitetene er f.eks. turn/dans, zumba og maling.

Som sagt så er det en del ting som foregår annerledes enn i norsk barnehage, men samtidig så er det ikke så voldsomt store forskjeller. Den største forskjellen er nok respekten barna har for de voksne, synet på barn, og forståelsen for hvorfor barn er som de er, eller gjør som de gjør. F.eks. kan de voksne si om et barn, rett over hodet på det, at han/hun er spesiell eller vanskelig. Og de skjuler ikke sin irritasjon over enkeltbarn. Respekten for de voksne viser seg i at de alltid benevner læreren som "teacher" og bruker så og si aldri navnet deres. En annen ting er at barna gjør det de får beskjed om med en gang, uten diskusjon. De kan godt få beskjed om å rydde opp etter noen andre, og de gjør det fordi de har fått beskjed av en voksen om å gjøre det. Selvfølgelig skjer det innimellom at noen prøver å protestere, men da er det som regel nok å gjenta beskjeden til barnet også blir det gjennomført. En annen ting som skiller seg en del fra norsk barnehage er at store deler av dagen her er voksenstyrt med tilrettelagte aktiviteter. Det er mye mindre tid til frilek enn vi er vant med. En annen ting som er ganske annerledes er de voksnes engasjement i barnas lek. Den er så og si ikke eksisterende. Når vi er ute og et barn kommer bort til en voksen og forteller noe, hører de på det barne sier, svarer barnet også får barnet beskjed om å gå å leke.

Alt i alt koser vi oss veldig i barnehagen, og er blitt veldig godt tatt imot :) Barna er herlige, og denne uka her har de myknet litt ovenfor oss og tør å prøve å snakke litt mer med oss. En del av de syns det er litt skummelt å snakke engelsk, men fler og fler av de tør å prøve.

Her kommer noen bilder fra barnehagen:

Soverommet
Barna legger klærne sine pent på en stol og skifter til pysj før de legger seg
Uteområdet
Uteområdet
Uteområdet
Uteområdet
Uteområdet
Lite trehus på uteområdet
Hele barnehagen, både ute og inne, har veldig mange dekorasjoner og er veldig pyntet. Men det meste er voksenlaget. Barnas arbeider får også henge oppe en liten stund, men det meste av utsmykkingen er voksenprodusert.

Noen av barnas produkter:






Er sikkert masse mere jeg kunne skrevet, men kommer ikke på noe mer i farta! Hvis det er noe dere lurer på så kan dere jo legge igjen en kommentar med spørsmål så skal jeg svare så godt jeg kan :)

2 kommentarer:

  1. Så spennende Lise :)
    Må være utrolig artig å se og undre seg over forskjellene, det er jo ikke så langt unna i avstand liksom, samtidig som om det virker langt unna noe av det vi jobber etter.
    Morro å følge med deg :) Klem fra Kristine

    SvarSlett
  2. Sjer ut som det e ganske stor forskjell på bhg i Slovakia og Danmark ihvertfall, sjøl om vi bare har vært i bhg å hilsa på enda :-) Håpe du har det bra!

    Hilsen Jørgen og Kari :-)

    SvarSlett